Založ si blog

Pandémia odštartovala nové stratégie hackerských podvodov s kryptomenanami

Spoločne s vývojom blockchainu a stále intenzívnejším integrovaním kryptomien do bežného používania stúpa aj kreativita hackerov, ktorí vyvíjajú celý rad nových nástrojov na okrádanie svojich obetí. Najnovšie prípady sú spojené s pandémiou koronavírusu. Nejedná sa o žiadny sofistikovaný podvod, ale o obyčajné vydieranie, kedy je Bitcoin jednoduchým prostriedkom pre inkasovania výpalného. FBI zaznamenala nárast počtu vyhrážania infikovaných obetí a ich rodín.

Kryptomeny sú bežne používané k transakciám spojených s páchaním trestných činov, čo potvrdzuje aj kriminálna operácia DeepDotWeb, podľa ktorej sú najčastejšími spôsobmi napríklad nákup a predaj drog či zbraní prostredníctvom takzvaného Dark Webu (čierny trh na internete) alebo k praniu špinavých peňazí. Na páchanie kybernetickej kriminality sa využívajú aj lízingové servery. Ničím výnimočným nie je ani získavanie finančných prostriedkov na podporu teroristickej činnosti, nehovoriac o rôznych vydieračských schémach podobných ako je práve tá, ktorá je spojená s pandémiou COVID-19.

Napríklad v júli 2020 boli kryptomeny využité k hromadnému podvodu prostredníctvom účtov známych osobností, vrátane Elona Muska, na ktorého nástenke bol uverejnený príspevok s nasledujúcim obsahom: „Kvôli COVID-19 cítim potrebu sa podeliť. Zdvojnásobím akúkoľvek BTC platbu, ktorá príde na moju BTC adresu počas nasledujúcej hodiny. Veľa šťastia a dávajte na seba pozor.“ Podobné tweety sa objavili na účtoch Jeffa Bezos, Billa Gatesa i iných známych osobností. Krátko nato však bola zverejnená informácia, že ide o podvod.

 

Počet „kryptozločinov“ neustále rastie

V októbri 2020 vydala skupina Cyber-Digital Task Force správu, v ktorej uvádza, že napriek nepopierateľným výhodám kryptomena pre ľudskú populáciu hrá tento nový spôsob platieb jednu z hlavných rolí v najdôležitejších kriminálnych a nadnárodných hrozbách.

Podľa údajov krypto-inteligenčnej spoločnosti CipherTrace sa v roku 2019 stratilo vyše 4,5 miliárd USD v kryptomenách, a to práve pomocou krádeže alebo podvodu. Pre ilustráciu, to predstavuje dvojnásobok oproti roku 2018 a predpokladá sa, že tento rok budú čísla ešte vyššie. Včerajšie čísla hovoria o 1,4 miliarde USD len za prvých 5 mesiacov roka 2020. Zodpovedným orgánom komplikuje boj proti hackerom aj fakt, že blockchain sa používa v globálnom meradle a umožňuje uskutočnenie platieb medzi kontinentmi v priebehu iba pár sekúnd. Ak k tomu pridáme decentralizáciu a zvýšenie anonymity vlastníkov, posúva to zjednodušenie kriminálnych činností na úplne inú úroveň.

 

Držte sa overených búrz

V histórii existencie kryptomien nájdeme množstvo podvodných búrz, ktoré „iba“ zneužili neskúsených investorov. Príkladom je BitKRX, ktorá sa prezentovala ako súčasť najväčšej obchodnej platformy. To, že obrala ľudí o peniaze, zistili v roku 2017 juhokórejské finančné úrady. Aby ste sa tiež nestali obeťou takýchto podobných podvodov, vyberajte si len známe a overené bitcoinové burzy a fóra, na ktorých získate dostupné potrebné informácie o falošných správach.

 

Nepodceňujte spôsob úschovy

Ako pri akomkoľvek majetku, aj v prípade kryptomeny platí, že je potreba zaistiť sa proti krádeži. Táto téma je najmä u nováčikov podceňovaná. Nesprávne predpokladajú, že budú svoje kryptomeny držať na burze, kým sa ich jedného dňa nerozhodnú predať. Lenže problémom držanie kryptomeny týmto spôsobom je, že burzy môžu byť nielen heknuté, ale môžu tiež skrachovať. V roku 2016 zmizlo z burzy Bitfinex takmer 120-tisíc bitcoinov. Ďalším smutným príkladom straty kryptomien je aj krach kanadskej burzy Cryptopia. Podľa dostupných informácií pritom údajne na burze drží kryptomenu väčšina retailových investorov.

 

Bezpečnosť na prvom mieste

Základným pravidlom ochrany je nedržať kryptomenu priamo na burze ani v zmenárni, pretože to znamená, že sú stále pod správou danej platformy, ktorá sa môže stať obeťou hackerov. Naopak, vhodným spôsobom, ako svoju investíciu ochrániť od možných útokov, je úschova v peňaženkách, ku ktorým si vlastník vygeneruje vlastný privátny kľúč, tzv. „Seed“. Ten zvyčajne obsahuje 12 až 24 slov, ktoré je potrebné si zapísať a dobre uschovať. Ale pozor, v žiadnom prípade nie v digitálnej forme. Aj napriek všetkým uvedeným odporúčania a nedávnym vysokým ziskom tejto najrozšírenejšej kryptomeny zostáva Bitcoin podľa mienky TopForexu extrémne rizikovým investičným aj platobným nástrojom. Preto ho táto brokerská značka ani nezaraďuje medzi obchodované inštrumenty, ktoré ponúka svojim klientom.

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

česko, nemocnica, covid, koronavírus

Ďalšie zadlžovanie nemocníc: Poslanci Úradu pred dohľad novú kompetenciu neschválili

30.04.2024 18:10

Do parlamentu novelu predložili opoziční poslanci Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay zo strany SaS.

ocenenie, prezidentka, Andrej Matišák

Prezidentka ocenila redaktora Pravdy. Čaputová odovzdala Matišákovi medailu súvisiacu s výročím vstupu do NATO a EÚ

30.04.2024 16:35

Prezidentka Slovenskej republiky sa poďakovala 28 osobnostiam za ich prínos v kontexte členstva štátu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

parlament, fico

Nájde sa 90 poslancov? Gašpar zhodu pri ústavných sudcoch neočakáva. Opozícia hovorí, že sa čaká na Ficove rozhodnutie

30.04.2024 16:30

Zástupcovia opozície hovoria o obštrukcii a o tom, že koalícia čaká, či bude sa bude chcieť uchádzať o post aj Robert Fico.