Založ si blog

Biden už teraz pokoril minimálne Trumpove „ego“

Zatiaľ čo Trump sa sústredil na „predčasné“ prehlásenie sa za víťaza amerických prezidentských volieb a vyjadrenia, že pri inom scenári napadne výsledky volieb, Biden si bez veľkých slov dokázal získať väčšinu sŕdc Američanov. Podľa Associated Press viedol štvrtok popoludní počtom voliteľov nad Trumpom 264:214. Čo tento vývoj znamená pre ekonomiku a finančné trhy?

Trhy sú zatiaľ optimistické, ale možné zneistenie  je blízko

Na to, aby Biden dosiahol vytúžené víťazstvo, potrebuje aspoň 270 voliteľov. Aktuálne je k tejto méte očividne bližšie ako Trump. Kapitálové trhy na vývoj zatiaľ reagovali pozitívne.  Avšak predlžovanie sčítania hlasov a následného ohlásenia výsledkov by mohlo viesť k zmene smeru vývoja. V prípade, že by Trump skutočne napadol výsledky volieb, znamenalo by to, že nový americký prezident nebude známy ešte poriadne dlho. To by na trhy vlialo vlnu neistoty a možný negatívny sentiment zo strany investorov.

Rizikové je aj samotné Trumpovo víťazstvo, pretože by pravdepodobne so sebou prinieslo dopad na vývoj zahraničného obchodu. Panujú totiž obavy z toho, že by mohol naplniť svoje predchádzajúce hrozby ohľadom rozpútania obchodnej vojny s Európu.

Obavy z patovej situácie prezident vs. Senát

Trhy sa však obávajú aj Bidenovho víťazstva spoločne s republikánskym Senátom, čo by bola konštelácia, ktorá by zatlačila na nižší rast výnosov dlhopisov. Naopak, prevaha hlasov v Senáte pre kandidáta demokratov by na trhy vniesla pozitívnu vlnu a pravdepodobne by znamenala vyšší rast výnosov dlhopisov.

A aký by mal byť ten predpokladaný rast? Bez dostatočných aktuálnych dát len ťažko odhadnúť vývoj situácie. Avšak podobne, ako to bolo už veľakrát v minulosti, investori sledujú správanie ostatných, ktoré môže viesť k reťazovej reakcii. Ak ide o impulz správnym smerom, zvyčajne je výsledkom významne posilnená výkonnosť daného aktíva a v konečnom dôsledku aj zisk pre investorov. Zvolenie Bidena by však pravdepodobne viedlo aj k nižšej výkonnosti amerického dolára.

Zatiaľ sa zdá, že tým, kto si nakoniec sadne do prezidentského kresla na ďalšie volebné obdobie, bude práve Biden. Trump sa však určite nevzdá bez boja a až do poslednej chvíle bude využívať všetky dostupné prostriedky na to, aby zvrátil  situáciu vo svoj prospech. Bez ohľadu na  víťaza je jedno isté: akýkoľvek výsledok súčasných volieb bude mať dopad nielen na kapitálové trhy po celom svete, ale aj na globálnu ekonomiku. Otázkou zostáva, či bude pozitívny alebo negatívny….

Európska zelená energetika čelí nekalej konkurencii Číny. Okrem toho firmy láka odchod do USA

30.04.2024

V oblasti obnoviteľných zdrojov energie dochádza k zmenám, pretože spoločnosti, ktoré kedysi mali svoje korene v Európe si „balia kufre“ a smerujú do Spojených štátov amerických. Príčinou je súhra viacerých faktorov, a to silná konkurencia zo strany Číny, vlažná podpora zo strany EÚ a lákadlo USA v podobe Zákona o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka [...]

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

06.05.2024 19:11

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.