Založ si blog

Twitter a TikTok v problémoch

Sociálne siete si prechádzajú náročným obdobím. Čínska platforma TikTok mala prednedávnom súd,  rovnako ako Elon Musk so svojim Twitterom, kvôli zrušeniu účtu politickej aktivistky Laury Loomer. Tieto udalosti odhalili rôzne skutočnosti a postavili sociálne siete pred otázku spôsobu ich fungovania v najbližších rokoch.

Twitter sa nedávno spojil s organizáciou X Corp Solution, kvôli čomu stratil titul spoločnosti. Tento krok podnikol generálny riaditeľ Elon Musk kvôli plánu vytvoriť univerzálnu aplikáciu na všetko s názvom X. Odkúpenie Twitteru má byť len jedným z krokov k dosiahnutiu „The Everything App,“ ktorá má slúžiť na vytvorenie komplexných riešení, vrátane platobnej platformy, v ktorej by Musk využil svoje skúsenosti zo spoločnosti PayPal. Musk už predtým zaregistroval tri holdingové spoločnosti s názvami X Holding I, II a III. Taktiež sa zmenilo sídlo zo štátu Delaware na Nevadu. Štátny tajomník Nevady oznámil, že Musk registroval tieto nové spoločnosti 9. marca a 15. marca požiadal o ich zjednotenie.

 

Znižovanie počtu zamestnancov

Tak ako množstvo iných svetoznámych spoločností, aj Twitter nastúpil na novodobý trend prepúšťania. Keď sa Musk dostal na miesto generálneho riaditeľa v spoločnosti pôsobilo 8000 pracovníkov, ale teraz čísla hovoria o 1500 zamestnancoch. Musk sa vyjadril, že hoci prepúšťanie nie je ľahké a je bolestivé nielen pre vedenie spoločnosti, ale aj pre zamestnancov – prináša ovocie. Pozitívny vplyv tohto kroku by sa mal v Twitteri čoskoro prejaviť. Na druhej strane, Netblocks informoval o tom, že od začiatku roka bojuje Twitter s výpadkami služieb, pričom počas minulého týždňa zaznamenal už šiesty. Dôvodom môže byť práve prepúšťanie, keďže medzi zamestnancami, ktoré opustili firmu sa podľa informácií zverejnených agentúrou Reuters nachádzalo aj množstvo technikov zodpovedných za prevenciu výpadku služieb.

 

Účtovne je Twitter na nule

Drastické opatrenia, vrátane prepúšťania však boli dôsledkom toho, aby sa Twiiter dokázal pozbierať z negatívneho peňažného toku vo výške 3 miliárd USD.  Návrat väčšiny reklamných inzerentov na sociálnu sieť spôsobil, že z hľadiska výdajov a príjmov je momentálne sociálna sieť stabilná, hoci na nule. Zároveň má historicky najvyšší počet používateľov, čo je pre sieť dobrá správa. Musk, ktorý kúpil spoločnosť 22. októbra 2022 za 44 miliárd USD  považuje toto rozhodnutie za správne a tvrdí, že Twitter sa uberá dobrým smerom.

 

Senát vs. TikTok

Sociálna sieť TikTok patriaca pod spoločnosť ByteDance bola obvinená z narúšania národnej bezpečnosti a zbierania osobných dát od 150 miliónov amerických používateľov. Zákon o regulovaní sociálnych sietí má v USA podporu Bieleho domu a 26 senátorov. Bidenova administratíva vyzvala čínskych vlastníkov, aby predali svoje podiely v aplikáciách alebo čelili zákazu na území Spojených štátov. Platforma podľa nich predstavuje nebezpečenstvo, čo si myslia aj krajiny ako Austrália, Nový Zéland, Spojené kráľovstvo, India alebo Kanada. Európska únia taktiež zakázala používanie TikToku na služobných telefónoch kvôli obavám z kybernetickej hrozby zo strany čínskej vlády.

 

Ochrana alebo zásah do občianskych slobôd?

Kritici tvrdia, že návrh zákona je príliš široký a mohol by zasahovať do občianskych slobôd. Ako sa zákon o regulácii vyvinie je otázne, používatelia si chcú TikTok ponechať kvôli veľkej obľube, vláda však rieši ich bezpečnosť. Spoločnosť ByteDance vlastniaca túto sociálnu sieť odmietla obvinenia zo špionáže a tvrdí, že vynaložila viac ako 1,5 miliardy USD na zabezpečenie údajov. Zákaz pôsobenia na americkom trhu by bol pre platformu tvrdou ranou kvôli vysokému množstvu používateľov.

 

Vývoj hodnoty na burze

Hodnota akcií spoločnosti Twitter, ktorá sa obchoduje na newyorskej burze vzrástla za posledných päť rokov o 170 percent, takže sa zdá, že ani škandály, súdny proces a pandémia nedokážu mať silný negatívny vplyv na vývoj jej hodnoty.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Twitter sa ekonomicky konsoliduje vdaka Muskovi-TikTok mozno v USA zakazu

Vývoj ceny akcií firmy Twitter Inc. za posledných 4 rokov (Zdroj: Investing)

 

Na druhej strane, spoločnost ByteDance, ktorá ešte nebola zalistovaná na burze bola nedávno ocenená približne 220 miliárd USD, čo je pokles z maximálneho ocenenia 400 miliárd USD v roku 2021. Prepad ohodnotenia bol spôsobený nedostatkom investorov, ktorí by mali záujem o kúpu akcií kvôli neistote týkajúcej sa možného IPO spoločnosti ByteDance a budúcnosti spoločnosti TikTok.

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.