Založ si blog

Investovanie v blízkej budúcnosti ovplyvní snaha USA za každú cenu skrotiť infláciu

Toto sú tri faktory, ktoré budú vplývať na investovanie v blízkych rokoch: ďalšie zvýšenie centrálnych sadzieb, pokles cien realít a zelené investície.

V investovaní je dôležité sledovať nielen vývoj konkrétnych inštrumentov, ale aj všetkých vonkajších faktorov, ktoré majú vplyv na vývoj cien. Čo nás čaká v ďalšom období a sme vôbec pripravení na budúcnosť správne?

 

Zvyšovanie úrokov a miernejšia recesia v USA

Medzi investormi je jednou z najdôležitejších tém smer, akým sa bude vyvíjať americká ekonomika. Posledný rok rezonuje nielen v USA téma zvyšovania úrokových sadzieb a vysoká inflácia. Fed na jeho poslednom zasadnutí zvýšil úrokové sadzby o 75 bázických bodov na cieľovú sadzbu 3,75 % až 4 %. Zvyšovanie bude pokračovať a pravdepodobne pôjde vyššie ako sme si pôvodne mysleli. Rekordná inflácia vyženie úrokové sadzby možno až na 5,5 %, čo je vyššia úroveň, ako očakávali investori.

ProfitLevel-Zarska-USA zvysia centralne sadzby pravdepodobne az na 5,5%

Výška zvyšovania úrokových sadzieb FED-om za posledných 5 rokov. (Zdroj: Tradingeconomics)

Prognózy sú neúprosné, predpokladajú spomalenie rastu hrubého domáceho produktu, na druhej strane by však USA mohlo byť na tom lepšie ako Európa a ich hospodárstvo by sa v roku 2023 mohlo vyhnúť recesii. V tomto im pomôže hlavne silný domáci trh práce a potenciál spolupráce s ázijským regiónom. Možné je teda, že sa v USA podarí znížiť počas roku 2023 infláciu najmenej o jedno percento.

 

Prepad trhu s nehnuteľnosťami

Nádej, že úvery budú v budúcnosti dostupné pre každého v EÚ klesla rapídne a je najnižšia od roku 2012. Takisto sa zvyšuje skepsa, že kapitál prichádzajúci do Európy z každej časti sveta bude dostatočný. Už dnes môžeme vidieť negatívny trend v UK. Z Anglicka prichádzajú správy, ktoré potvrdzujú, že tamojší trh s nehnuteľnosťami by mohol byť na pokraji výrazného poklesu. Budúci rok by sme mohli vidieť až 30 % pokles cien nehnuteľností, pričom niektorí pozorovatelia trhu varujú pred prepadom cien až o 30 %. Počet nových záujemcov o nehnuteľnosť v UK počas októbra klesol na najnižšiu úroveň od finančnej krízy v roku 2008.

Aj keď podmienky nie sú rovnaké vo všetkých štátoch Európy, je pravdepodobné, že práve Británia bude odrazovým mostíkom pre trend poklesu hodnoty realít v celej EÚ. Je možné, že prudký nárast úrokových sadzieb a pokles cien spôsobí koniec 13-ročného boomu na britskom trhu s bývaním, čo následne spôsobí pád cien realít nielen v UK, ale v celom európskom regióne. Globálne môžeme o EÚ povedať, že počas roku sa zhoršia celkové investičné a rozvojové vyhliadky.

 

Zelenšia planéta

Ďalšou témou, ktorá bude významná počas roku 2023 je boj za klimatickú zmenu a v nadväznosti na to vyššie investície do zelených energií. Prvotný impulz prichádza od prezidenta Bidena a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Títo dvaja lídri sa dohodli na pokračovaní spolupráce v boji proti zmene klímy. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože práve tieto dve krajiny sú obrovskými znečisťovateľmi životného prostredia.

Práve Spojené štáty a Čína sú dve veľmoci, ktoré by mali viac investovať do zelenej energie. Takže spoločnosti, ktoré kladú dôraz na tento element môžu mať v roku 2023 a neskôr výhodu. Takisto investori by sa mohli v nasledujúcom roku prikláňať k investíciám s ohľadom na ochranu prírody. USA má najnovšie zverejniť svoj plán energetickej transformácie, ktorého cieľom je vyraďovanie uhlia v prospech čistých zdrojov energie. Aj Čína pôjde cestou navyšovania investícií do zelenej energie. Trend zelenej energie a investícií do tohto odvetvia bude v nasledujúcich rokoch narastať, a to nielen v týchto dvoch krajinách.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.