Založ si blog

Arabská ropa je opäť v centre pozornosti investorov. Vďaka úspešnému vstupu saudskej ťažiarskej firmy na burzu

Na burze Tadawul v Rijáde nedávno prebehol ďalší úspešný vstup na burzu. Tentokrát išlo o saudskoarabskú ťažiarsku firmu Arabian Drilling Company, ktorá ponúkla na predaj 30 percent svojich akcií. Ich cena sa z pôvodných 100 rialov za akciu (26 USD) ešte v čase upisovania dostala na 118 rialov. Nárast o 18 percent ešte pred samotným spustením voľného obchodovania potvrdil, že napriek pochmúrnym vyhliadkam globálnej ekonomiky pretrváva záujem investorov o tamojšie akcie.

WonderinterestTrading-Lacenova-Arabian Drilling vstupila uspesne na burzu

Vývoj hodnoty spoločnosti Arabian Drilling od vstupu na burzu Tadawul. (Zdroj: saudiexchange.sa)

 

Pri otvorení burzy teda cena akcie dosahovala 118 rialov (31,40 USD), čo pre firmu znamenalo príjem 2,67 miliardy rialov z predaja. Z balíka 26,7 milióna akcií pritom išlo 90 percent inštitucionálnym investorom a 10 percent zostalo pre retailovovú klientelu. Toto nastavenie potvrdilo, že firma má záujem o dlhodobo stabilnú pozíciu na trhu a spolieha sa na dlhodobých investorov. Tento úspech bol jedným z viacerých, ktorých sme boli svedkami tohto roku v Perzskom zálive.

 

Technologická firma so zákazníkmi zvučného mena

 

O aký spoločnosť ide v prípade Arabian Drilling Company? Firma založená v roku 1964 dnes prevádzkuje flotilu 45 vrtných súprav na pevnine aj na mori, ktoré zahŕňajú zariadenia schopné vŕtať do hĺbky 375 metrov pod hladinou mora. Zároveň má k dispozícii viacúčelové samohybné servisné plavidlá, ktoré môžu zasahovať a testovať vrty v teréne. V tejto oblasti je lídrom v Saudskej Arábii a plánuje expanziu do ďalších arabských krajín Perzského zálivu, ktorými sú Kuvajt, Bahrajn, Katar, Omán a Spojené arabské emiráty.

Vlastníkmi Arabian Drilling sú Industrialization & Energy Services Company, ktorá má 51 percent, a Services Petroliers Schlumberger S.A vlastniaca zvyšných 49 percent. Firma zamestnáva viac ako 4400 zamestnancov a k jej hlavným zákazníkom patria Saudi Aramco, Schlumberger Middle East S.A., Al-Khafji Joint Operations, Dowell Schlumberger Saudi Arabia Ltd. a Baker Hughes Saudi Arabia.

 

Čaká sa, že dopyt bude rásť

Na vlastnom webe firma hovorí o tom, že v blízkej budúcnosti očakáva vysoký dopyt po svojich službách. A to kvôli zvýšeným cenám komodít a obavám týkajúcich sa energetickej bezpečnosti v dôsledku súčasného makropolitického a hospodárskeho prostredia. Aj z tohto dôvodu môže byť teda zaujímavým lákadlom pre investorov.

 

Environmentálne záväzky nie sú firme cudzie

Ochrana životného prostredia je pri ropných spoločnostiach častokrát v úzadí. Arabian Drilling Company však deklaruje, že to vidí inak. Ochranu ovzdušia a pôdy, ako aj znižovanie vplyvu svojej prevádzky na životné prostredie radí firma k svojim najvyšším prioritám. V rámci celkového cieľa Saudskej Arábie na dosiahnutie nulových emisií do roku 2060 sa spoločnosť zaviazala znížiť spotrebu energie a emisií oxidu uhličitého a spustila iniciatívy na diaľkové monitorovanie emisií skleníkových plynov pomocou zariadení na monitorovanie účinnosti motorov na svojich súpravách. Zároveň pracuje na zvyšovaní efektívnosti odpadového hospodárstva a zavádza do praxe recyklačné projekty.

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.