Založ si blog

Po sérii správ o zdražovaní plynu konečne svitá na lepšie časy?

Napriek istému poklesu je návrat zemného plynu na pôvodné ceny v nedohľadne.

V poslednom období sme nepočúvali nič iné, ako správy hovoriace o zdražovaní energií, vrátane zemného plynu. Aj keď jeho hodnota ešte nejaký čas zrejme bude pod vysokým tlakom, postupne sa objavujú aj pozitívne správy o možnom poklese cien. Bavíme sa síce o horizonte niekoľkých rokov, no aj tak táto správa predstavuje svetlo na konci tunela, ktoré v doterajších prognózach chýbalo.

Zníženie cien by malo prísť vďaka vybudovaniu európskych terminálov na skvapalnený zemný plyn (LNG). Cenová úľava by mohla byť podľa štúdie Energohospodárskeho inštitútu univerzity v Kolíne nad Rýnom (EWI) vypracovanej na objednávku nemeckého plynárenského zväzu Zukunft Gas reálna už v roku 2024, pričom ceny by sa mohli dostať na úroveň porovnateľnú s rokom 2018  približne v roku 2026 v prípade, že bude do obchodovania aspoň čiastočne zapojené aj Rusko.

 

Zníženie závislosti na Rusku

Nie je žiadnym tajomstvom, že Európa sa chce zbaviť aktuálnej závislosti na plyne z Ruska aj prostredníctvom USA. Odhady štúdie hovoria, že by sa práve tie mohli stať najväčším dodávateľom do EÚ do roku 2030. Podľa EWI odobrali v minulom roku európske štáty z 361 miliárd metrov kubických plynu až 147 miliárd z Ruska, 82 miliárd z Nórska a 22 miliárd z USA. V prípade scenára, že by Rusko do odberu v EÚ nakoniec nebolo zapojené, dovážaný objem z USA by mohol už v roku 2026 predstavovať približne 130 miliárd metrov kubických. Význam Kataru, s ktorým momentálne európske štáty rokujú by však mal byť podľa výsledkov inštitútu obmedzený.

 

Bez Ruska budú ceny rásť

EWI neočakáva,  že by sa veľkoobchodné ceny plynu v severnej Európe vrátili na úroveň v roku 2018, keď boli v obchodnom uzle Title Transfer Facility (TFF) v Holandsku v priemere najnižšie za posledných 20 rokov, v prípade, že Rusko bude z obchodovania úplne vylúčené. Ak by došlo k tomuto scenáru, EWI očakáva návrat na úrovne cien z roku 2021 do roku 2026 v prípade nízkeho dopytu, a v prípade vysokého až do roku 2030.  „Pri celosvetovo klesajúcom dopyte ale môže byť cenová úroveň z roku 2018 dosiahnutá do roku 2030 aj bez ruského plynu,“ vyjadril sa na tlačovej konferencii šéf zväzu Timm Kehler.

 

Zjednotenie cien

Ako ďalej uviedol Kehler, rýchla výstavba LNG terminálov v Európe by mala pomôcť zjednotiť ceny plynu v Európe a v Ázii. Podľa údajov TFF sa cenová hladina pre rok 2018 pohybovala na úrovni 24 EUR za Megawatthodinu a 54 EUR za megawatthodinu v roku 2021, keď bol celoročný priemer za posledných 2O rokov najvyššie. S výstavbou LNG terminálov začali európske štáty kvôli neistote dodávok z Ruska v dôsledku vypuknutia vojny na Ukrajine  a následných sankcií zo strany západných štátov voči ruskej veľmoci.  Zatiaľ čo v roku 2021 predstavovali dodávky plynu cez plynovody do EÚ 75 percent, v budúcnosti by mohli klesnúť až na úroveň 40 percent.

 

Aktuálny pohyb ceny

Momentálne sa cena futures kontraktu s dodaním v októbri 2022 podľa TTF pohybuje okolo úrovne 185 EUR za megawatthodinu. Pre porovnanie- ešte v auguste to bolo 346 EUR za megawatthodinu.

Wonderinterest-Lacenova-Zemny plyn scasti zlacnel

Vývoj hodnoty futures kontraktu za posledné dva roky. (Zdroj: Theice.com)

 

Realita môže byť odlišná

Treba však podotknúť, že inštitút vo svojej štúdii skúmal rôzne možnosti scenárov s vysokým a nízkym dopytom po plyne a s plným, čiastočným zapojením alebo bez účasti Ruska na  obchodovaní v Európe. Je preto dôležité si uvedomiť, že ide iba o modelové situácie, ktorých reálny vývoj bude v konečnom dôsledku záležať  na skutočnom vývoji cien, dopytu ale aj dovoznej kapacity.

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.