Založ si blog

Inflácia v Británii trhá rekordy. A nielen tam

Ani Spojenému kráľovstvu sa nevyhla najvyššia inflácia za posledných 40 rokov. Problémom sú ceny energií a potravín.

Británia sa môže „pochváliť“ nechceným rekordom. V júni totiž miera inflácie v krajine dosiahla najvyššiu hodnotu za posledné štyri dekády, čiže od roku 1982. Medziročné tempo rastu sa vyšplhalo na 9,4 percenta. Pre porovnanie – v máji to bolo 9,1 percenta. Podľa britského štatistického úradu k tomu prispel najmä rast cien energií a pohonných hmôt.

Okrem nového „high“ sa Británii podarilo dosiahnuť aj prvenstvo medzi krajinami G7, pretože inflácia v júni bola spomedzi členských štátov najvyššia práve na britských ostrovoch. Údaje z  Japonska sa zatiaľ stále očakávajú, ale je nepravdepodobné, že by dokázalo Britániu predbehnúť.

 

Odhady boli miernejšie

Odhady odborníkov z agentúry Reuters týkajúce sa tempa rastu inflácie v krajine pritom očakávali o niečo miernejší scenár, a to, že dosiahne úroveň  9,3 percent. Tamojšie ceny potravín si pripísali počas uplynulého mesiaca medziročne rast na úrovni 10 percent a ceny benzínu dokonca vzrástli o 42 percent.

 

Ďalšie zvyšovanie úrokovej sadzby?

Minister financií Nadhim Zahawi sa vyjadril, že Británia nie je jedinou krajinou, ktorá musí bojovať s prudkým rastom inflácie. Zároveň dodal, že vláda spojila svoje sily s tamojšou centrálnou bankou, aby tento problém riešili. Britská centrálna banka pritom od minulého decembra zvýšila základnú úrokovú sadzbu už päťkrát a očakáva sa, že na zasadnutí v auguste ju zvýši opäť.

Wonderinterest-Lacenová-Ani rekordná centrálna úroková sadzba neznížila infláciu v Británii

Vývoj základnej úrokovej sadzby v Británii za posledných 5 rokov. (Zdroj.tradingeconomics.com)

 

Nezaostáva ani Európa

Podľa európskeho štatistického úradu Eurostat dosiahla inflácia v EU v júni rekordných 9,6 percenta. V eurozóne to bolo o niečo menej, konkrétne 8,6 percenta.  S najvyššou infláciou bojujú pobaltské krajiny.  K rastu cien prispel podobne ako v Británii najviac rast cien energií a s nimi súvisiaci rast cenoviek potravín, alkoholu, ale aj tabaku a služieb. Pre porovnanie: pred rokom sa ročná miera inflácie v EU nachádzala na úrovni 2,2 percenta a v eurozóne dosahovala 1,9 percenta.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.