Naberá zlato druhý dych?

30. decembra 2022, olivialacenova, Nezaradené

Zlatu aj striebru sa po niekoľkých mesiacoch opäť začalo dariť. V posledných týždňov ich cena narástla a v roku 2023 môže atakovať rekordy.

Vojna na Ukrajine, utlmenie vývoja globálnej ekonomiky a hrozba recesie ako aj rast inflácie naprieč krajinami po celom svete tento rok spôsobili výrazné výkyvy na akciových trhoch. Aj keď drahým kovom sa spočiatku darilo, neskôr ich vývoj v dôsledku sprísňovania menovej politiky smeroval k výpredajom. V posledných týždňoch sa zdá, že opäť začínajú prosperovať. Zatiaľ čo hodnota zlata od apríla strádala, v posledných troch mesiacoch nabrala opäť stúpajúci trend.

Za uvedené obdobie vzrástol kontrakt futures kontrakt na zlato s dodaním vo februári 2023 z 1664 USD za uncu na 1806 USD za uncu, čo predstavuje celkový nárast o 8,5 percenta. Pri pohľade na päťročnú výkonnosť môžeme vidieť, že hodnota zlata dosahuje z dlhodobého hľadiska napriek prepadu v aktuálnom roku veľmi dobré výsledky. Pred piatimi rokmi sa totiž jedna unca obchodovala približne na úrovni 1346 USD, čo znamená, že odvtedy jej hodnota stúpla o 34 percent.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Zlatu sa po dlhsom case opat zacalo darit

Vývoj hodnoty futures na zlato s dodaním vo februári 2023 (Zdroj: Investing.com)

 

Striebro v zhodnotení kopíruje kráľa

Cena striebra počas posledného kvartálu tiež nasledovala vývoj hodnoty kráľa drahých kovov. Futures kontrakt a striebro s dodaním v marci 2023 posilnilo z hodnoty okolo 19 USD za uncu na 23,4 USD za uncu, čo predstavuje rast na úrovni 22 percent. Pri pohľade na päťročnú výkonnosť môžeme pozorovať, že striebro v podstate čo sa týka výkonnosti kopíruje zlato, pretože dosiahlo 34,6-percentné zhodnotenie z pôvodných 17 USD za uncu na spomínaných 23,4 USD v úvode tohto obchodného týždňa.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Striebro za par tyzdnov rekordne posilnilo

Vývoj hodnoty futures na striebro  s dodaním v marci 2023 (Zdroj: Investing.com)

 

Zdá sa, že posledný kvartál v roku, ktorý býva pre finančné trhy zvyčajne najlepší, prospieva aj cene najpopulárnejších drahých kovov. Uvidíme, či sa v zelených číslach úspešne udržia aj v blížiacom sa roku 2023.  Každopádne sa cena drahého kovu drží s odstupom pod hladinou svojich predchádzajúcich maxím.