Založ si blog

Nespresso rozširuje ponuku o udržateľný sortiment

 

Zrejme sa nenájde človek, ktorý by nepoznal spoločnosť Nestlé Group. Tá má vo svojom portfóliu celý rad populárnych značiek od zmrzlín Mövenpick, cez sladkosti KitKat, Lion, Nesquick, až po výrobcov kávy, ako je Nescafé alebo Nespresso. A práve Nespresso oznámilo rozšírenie ponuky pre zákazníkov o papierové kapsuly, ktoré je možné kompostovať.

Agentúra Reuters informovala, že spoločnosť Nestlé sa rozhodla rozšíriť ponuku značky Nespresso o papierové kapsuly, aby tak prilákala zákazníkov, ktorých odrádzali od kúpy ich výrobkov kovové kapsuly používané doteraz. Väčšina spotrebiteľov totiž nevie, že sa vyrábajú z hliníka, dajú sa efektívne recyklovať, a často tak namiesto recyklácie končia na skládke odpadu.

 

Možnosť výberu

„Cieľom nie je nahradiť všetky hliníkové kapsuly papierom, ale dať spotrebiteľovi väčší výber. Je to alternatíva pre udržateľné možnosti,“ vyjadril sa k novej línii produktov Guillaume Le Cunff, generálny riaditeľ Nespresso. Zároveň dodal, že zákazníci si tak budú môcť vybrať verziu, ktorá lepšie vyhovuje ich vlastným preferenciám– teda či chcú kompostovať papierovú verziu alebo radšej recyklovať hliníkovú. Nová línia produktov by tak mohla firme priniesť nových zákazníkov, ktorí doteraz o kúpe neuvažovali. Ako uviedlo Nespresso na svojej oficiálnej webovej stránke, vývoj kompostovateľných kapsúl trval tri roky a predaj bude testovaný vo Švajčiarsku a Francúzsku, pričom odštartovať by mal už na jar budúceho roka. Okrem toho spolupracuje od roku 2003 na programe trvalo udržateľnej kvality s Rainforest Alliance.

 

Akcie výraznejšie nereagovali

Akcie spoločnosti Nestlé po oznámení, ktoré vydalo Nespresso nezaznamenali výraznejšiu reakciu investorov. V podstate sa posledný mesiac nachádzajú v rastovom trende, ale pri pohľade na posledný rok môžeme na grafe vidieť korekciu na úrovni necelých 8 percent. V prípade 5-ročnej výkonnosti však pozorujeme, že akciám sa z dlhodobého hľadiska darí a za spomínané obdobie si pripísali rast na úrovni 32 percent.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Akcie Nestle dlhodobo rastu _patria do investicneho portfolia

Historický vývoj ceny akcií spoločnosti Nestlé od roku 1995 je v zelených číslach. (Zdroj: Google Finance)

 

Stabilita aj v časoch hospodárskych výkyvov

Vedeli ste, že Nespresso je jednou z najväčších značiek Nestlé a tiež jednou z najziskovejších?

Tržby prevádzkovej jednotky Nestlé Nespresso S.A. v roku 2021 dosiahli 6,4 miliardy CHF (6,7 miliardy USD). Celkové tržby spoločnosti Nestlé sa v minulom roku zvýšili o 3,3 percent na 87,1 miliardy CHF. Čistý zisk vzrástol o 38,2 percent na 16,9 miliardy CHF. Takzvaný organický rast dosiahol 7,5 percenta, čím spoločnosť prekonala nielen vlastné, ale aj očakávania analytikov. Neustále rastúce náklady by však mohli mať určitý vplyv na finálny zisk spoločnosti v roku 2022.

Zaujímavá súčasť investičného portfólia

Aj keď po prudkom náraste predaja počas pandémie zaznamenal rastový trend spomalenie, Le Cunff neuviedol žiadne predajné ciele novej línie kapsúl. Nespresso zaznamenalo dobrú odolnosť aj počas predchádzajúcich kríz, takže vedenie ani trhy nemajú žiadny dôvod na obavy z budúcnosti ani s ohľadom na neistú hospodársku situáciu vo svete. V tomto svetle môžu byť akcie Nestlé zaujímavým spestrením portfólia každého investora.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.