Založ si blog

Udržateľné investície opäť ukazujú svoju odolnosť

Aj keď tento rok klesajú všetky akcie, ESG aktíva sa opäť raz držia lepšie.

Neistota spojená s geopolitickým napätím po vypuknutí vojny na Ukrajine a neustále rastúce životné náklady zasiahli do určitej miery aj segment ESG investícií.  Tie však už počas prvých mesiacov pandémie COVID-19 v roku 2020 preukázali podľa výsledkov prieskumu Fidelity lepšiu odolnosť voči výkyvom na trhu a zaznamenali menší pokles ako bol priemer trhu. Inak to zrejme nebude ani tentokrát.

Pravdepodobne najlepším ukazovateľom vývoja výkonnosti ESG sektora v porovnaní s inými sektormi je MSCI World ESG Leaders Index, ktorého materským indexom je MSCI World Index.  Spoločnosti v ňom obsiahnuté dosiahli podľa zverejnených údajov za minulý rok výkonnosť na úrovni 25,29 percenta, zatiaľ čo spoločnosti obsiahnuté v materskom indexe dosiahli zhodnotenie 22,35 percenta. K top spoločnostiam obsiahnutým v indexe pritom patria Microsoft Corporation, Tesla, Alphabet, Johnson & Johnson, NVIDIA a ďalšie.

 

Rok 2021 bol najúspešnejší pre ESG

Čo sa týka investícií do fondov ESG, globálny prílev dosiahol do novembra minulého roka celkovo 649 miliárd USD, čo znamená 10-percentný podiel na aktívach fondov po celom svete. Pravdepodobne nebude žiadnym prekvapením, že agentúra Reuters zverejnila informáciu, že rok 2021 bol doteraz najúspešnejším rokom pre investovanie do ESG.

 

Investície každý rok rastú

Pri pohľade na údaje spoločnosti Refinitiv Lipper môžeme vidieť, že investície do týchto aktív dosiahli v roku 2020 hodnotu 542 miliárd USD, pričom v roku 2019 to bolo „iba“ 285 miliárd USD. Z celkových 6,1 bilióna USD vo fondoch ESG sa predpokladá, že až 59 percent peňazí je v držbe v Európe, na Strednom východe a v Afrike.

Wonderinterest-Lacenova-Vykon indexu MSCI v ESG aktivach

Výkonnosť indexu MSCI World ESG Leaders za posledných 5 rokov. Zdroj. Msci.com

S ohľadom na to, akú odolnosť ukázal tento druh investícií počas pandémie, aj s ohľadom na zvyšujúci sa záujem o investície do ESG segmentu je pravdepodobné, že by mohli v porovnaní s trhovým priemerom za rok 2022 opäť dosiahnuť lepšiu výkonnosť.

 

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Temná stránka elektromobility: emisie pri výrobe sú ešte stále vysoké

04.01.2024

V posledných rokoch zažívame revolúciu v podobe rozmachu elektrických áut. Cieľom je postupne sa zbavovať závislosti na rope a redukovať spaľovanie fosílnych palív, ktoré tvoria emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Navyše, znečisťujú ovzdušie a ohrozujú zdravie ľudí, najmä vo veľkých mestách, kde je premávka prehustená. Aj nástup elektromobilov však [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.