Založ si blog

Elon Musk chce profitovať z rekordnej ceny akcií Tesla. Chystá predaj veľkého balíka

Ešte pred dvoma rokmi Elon Musk kategoricky vyhlasoval, že akcie Tesly nikdy predávať nebude. Dnes sa píše rok 2020 a Tesla sa pripravuje na predaj balíka akcií v aktuálnej hodnote 2,3 miliardy USD.

Rozhodnutie vedenia Tesly je prekvapivé len na prvý pohľad. Áno, šéf spoločnosti Elon Musk sa v minulosti zaprisahal, že nikdy predávať akcie nechce. Dokonca v roku 2018 chcel, naopak, odkúpiť všetky akcie Tesly späť kvôli „zefektívneniu chodu spoločnosti a dosiahnutiu dlhodobo stanovených cieľov“. A len pred mesiacom vyhlásil, že Tesla dokáže generovať dostatok hotovosti na financovanie ambicióznej expanzie.

Dnes je všetko inak. Akcie Tesly sa vezú na neskutočnej rastovej vlne a firma sa to rozhodla využiť vo svoj prospech. Musk hovorí, že kapitál z predaja akcií využije na posilnenie bilancie a na všeobecné účely pre potreby firmy. Tesla chce predať 2,65 milióna akcií (na porovnanie, dnes je na trhu 180 miliónov akcií firmy). Akcie v hodnote 10 miliónov USD plánuje kúpiť samotný Musk.

Každý investor Muskovi úplne rozumie. Príležitosť ako dnes na zúročenie rastovej vlny sa už o pár mesiacov nemusí zopakovať. Akcie Tesly sú totiž jasne nadhodnotené. Automobilka síce počas 4. štvrťroku 2019 dosiahla zisk 105 miliónov USD a vykázala tak druhý kvartál v zelených číslach za sebou, avšak za celý minulý rok je v hlbokej strate 862 miliónov USD. Investori tento a podobné fakty však dlhšie prehliadajú (funguje tu tzv. fenomén FOMO – fear of missing out, čiže premeškanie možnej príležitosti), cena akcií je voči zlým správam odolná.

Okrem ziskovosti o reálnej situácii Tesly vo svetle bezprecedentného rastu akcií hovoria aj ďalšie fakty. Tesla sa hrdí zvýšením počtu dodaných áut zákazníkom na 367 500 áut (to je nárast o 50 %) a tento rok plánuje zvýšenie tohto čísla na pol milióna. Avšak pozornému oku odborníka neujde fakt, že  zvýšenie výroby na 500-tisíc vozidiel bol v pláne už v roku 2018 a v ďalších dvoch rokoch bolo cieľom zvýšenie na milión vozidiel.  Takže toľko k reálnemu progresu.

Akcie Tesly ťažia z pozitívnych správ z konca roka, avšak môže ísť o pomerne krátkodobý efekt.  Až čas ukáže, do akej miery je táto skutočnosť v hodnote akcií reálne započítaná.

Po rekordnom raste reagovala cena akcií koncom minulého týždňa na správu o predaji balíka akcií oslabením o 4 percentá. Počas pondelkového dňa sa cena pohybovala okolo 802 USD za akciu, dnes klesla k hranici 790 USD. V rovnakom období pred mesiacom dosahovala okolo 527 USD za akciu, čo predstavuje stále vyše 50-percentný nárast.

Trhová kapitalizácia firmy v uplynulých dňoch vzrástla až na 145 miliárd USD. Pre porovnanie, ešte pred pár týždňami, keď hodnota akcie prvýkrát prekonala hranicu 600 USD, dosahovalo ocenenie firmy na burze 104 miliárd USD.

Technologické firmy zaradené v Metaverse indexe majú našliapnuté k ďalšiemu rastu

10.04.2024

Metaverse index, ktorý spolu so svojimi kolegami-analytikmi Wonderinterest Trading zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku vo výraznom raste. Od začiatku roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 %. Index bol najviac ťahaný predovšetkým akciami technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu [...]

Akcie z Metaverse majú za sebou výborný rok. Najviac rástli akcie Coinbase

19.02.2024

Akcie v Metaverse indexe majú za sebou výborný rok. Po postupnom odznení inflácie a ďalších problémov, ktoré trápili ekonomiku prišiel priestor na rast akciového trhu, z ktorého ťažili predovšetkým technologické akcie. Viaceré akcie v indexe Metaverse dosiahli historické maximá, pričom výrazne rástal hodnota celého indexu. Napriek negatívnemu roku 2022, v ktorom [...]

Stojíme na prahu lietania bez uhlíkovej stopy? Virgin Atlantic vypustili prvú lastovičku

08.01.2024

Virgin Atlantic, ktorú založil britský podnikateľ Richard Branson s cieľom ponúknuť alternatívu k vtedajším leteckým spoločnostiam, uskutočnila prvý let lietadla Boeing 787, s motorom poháňaným palivom, tvoreným zo 70 percent biomasou. Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo uskutočniť krok k nulovej uhlíkovej stope do roku 2050, keďže podľa nich je palivo 100 [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.